Απαγορευμένα Βιβλία #bannedbooksweek

Από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου γιορτάζουμε τη ελευθερία του λόγου, τη δυνατότητα που μας δίνεται να διαβάζουμε ότι θέλουμε, όταν θέλουμε. Κάτι που δεν ίσχυε βέβαια και στο παρελθόν. Πολλά βιβλία που λίγο-πολύ έδωσαν μορφή στην ιστορία της λογοτεχνίας ανά διαστήματα (κυρίως όταν πρωτοκυκλοφόρησαν) απαγορεύτηκαν, κάηκαν ή διαγράφτηκαν. Τα γνωστά ως banned books. Όταν έψαξα τίτλους «απαγορευμένων βιβλίων» σοκαρίστηκα με τα αποτελέσματα… αν το ψάξετε κι εσείς, είμαι πεπεισμένη ότι τουλάχιστον ένα αγαπημένο σας βιβλίο θα άνηκε κάποια στιγμή στη λίστα των απαγορευμένων, είτε γιατί «προτρέπει» σε επαναστατική σκέψη είτε γιατί περιέχει σεξ (ο κυριότερος λόγος που σόκαρε τότε ένα βιβλίο).

Παρακάτω σου έχω μαζέψει μερικά από τα αγαπημένα μου απαγορευμένα βιβλία:

The-Perks-of-being-a-Wallflower

The Perks of Being a Wallflower

Γιατί αναφέρεται σε ψυχικές ασθένειες, γιατί ένας από τους (αγαπημένους) ήρωες είναι ομοφυλόφιλος, γιατί γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε χρήση ναρκωτικών και γιατί υπάρχει κάπου ένα περιστατικό έκτρωσης από ανήλικη κοπέλα και η λίστα συνεχίζει… Απαγορεύτηκε για όλους τους λόγους που με κάνουν να το λατρεύω και να νιώθω περήφανη που υπάρχει ανάμεσα στα πιο πολυδιαβασμένα εφηβικά βιβλία.

101097

Τα Σταφύλια της Οργής (Grapes of Wrath)

Ναι. Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν ποτέ, ήταν απαγορευμένο. Η ελίτ τάξη κατηγόρησε τον Steinbeck για τον τρόπο που επέλεξε να παρουσιάσει τους φτωχούς. Και όταν εκείνος ήρθε να απολογηθεί, είπε ότι η εξαθλίωση του λαού στα βιβλία του -που αντιπροσώπευε τoν κόσμο της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης που γνώρισε η Αμερική, ήταν στην πραγματικότητα πολύ χειρότερη απ’ότι την παρουσίαζε…

6490587

Things Fall Apart

Του Chinua Achebe. Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ, και το μοναδικό που ήμουν σίγουρη ότι θα βρω σε αυτή τη λίστα, καθώς κατακρίνει και φτύνει εμφανέστατα την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων στην Αφρική. Όλη η υποκρισία των «σωτήρων» καταρρέει μπροστά στα μάτια σου διαβάζοντας αυτή την ιστορία των 100 σελίδων.

15745753

Eleanor and Park

Χα. Δεν περίμενα ποτέ ο συντηρητισμός του Νότου της Αμερικής να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Ένα σχετικά πρόσφατο εφηβικό μυθιστόρημα, γραμμένο μόλις πριν από δύο χρόνια, καταργήθηκε από δανειστικές βιβλιοθήκες επειδή περιείχε ΜΙΑ σκηνή σεξ ανάμεσα σε δύο δεκαπεντάχρονα παιδιά. Η σκηνή που αναφέρομαι δεν περιγράφεται, δεν είναι γραφική και ούτε κατά διάνυα χυδαία, αν νομίζεις οτι αυτό ήταν το πρόβλημα τους. Όχι φίλε μου, το πρόβλημα τους ήταν ότι το βιβλίο «παρότρυνε» τους έφηβους να προβούν σε αυτή την πράξη…. (no comment here).

578529

Beloved

Η αγαπημένη Toni Morrison, βραβευμένη με Nobel Prize και Pulitzer Prize βρίσκεται καταδικασμένη σε αυτή τη λίστα. Το βιβλίο της είναι ότι πιο δυσβάσταχτο θα διαβάσεις, οι σκηνές του απίστευτα αναπαραστατικές, αλλά για κανένα λόγο ποτέ δεν θα σου φανούν ψεύτικες ή εσκεμμένες. Η αλήθεια μέσα από τα μάτια μιας Αφροαμερικανής που έκανε όλο τον κόσμο να ντρέπεται.

816815

Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια (To Kill a Mockingbird)

Δεν περίμενες να βρεις αυτό το βιβλίο στη λίστα έτσι; Τι πιο αθώο και γλυκό από αυτό το βιβλίο που έχουν αγαπήσει εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία 50 χρόνια…. Κι όμως τα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησε, το αποσύρανε από την αγορά. Ποιος να τους έλεγε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα το δίδασκαν στα σχολεία της Αμερικής!

Και στη λίστα θα προσθέσω δύο graphic novels -από τα καλύτερα που έχω διαβάσει προσωπικά, που μόλις έμαθα ότι έχουν απαγορευτεί σε συγκεκριμένες χώρες:

Το Saga και το Persepolis.

16148398

Εσάς ποιά είναι τα αγαπημένα σας απαγορευμένα βιβλία;

Advertisements

22 thoughts on “Απαγορευμένα Βιβλία #bannedbooksweek

 1. Πολύ ενδιαφέρον πώς έχει αλλάξει το πώς αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει το απαγορευμένο βιβλίο. Τώρα δεν υπάρχουν απαγορευμένα βιβλία, αλλά υπάρχουν απαγορευμένες σκέψεις. Είναι ίσως πιο αποδοτικό, και το κράτος δεν χρειάζεται να κάνει και τίποτα, εκός από το να κατευθύνει, λιγότερο ή περισσότερο διακριτικά… Αν απαγορευόταν ένα βιβλίο σήμερα θα κέντριζε αμέσως την προσοχή όλων. Καλύτερα να πεθάνει στην αφάνεια…

  Έχεις υπ’όψη σου ποια ήταν τα απαγορευμένα βιβλία από ξένους συγγραφείς που ήταν κατα καιρούς απαγορευμένα στην Ελλάδα; Ένα που διάβασα πέρσι ήταν το Περί της Καταγωγής των Σημερινών Ελλήνων, που δεν ήταν ακριβώς απαγορευμένο, απλά παρέμενε αμετάφραστο μέχρι και 150 χρόνια σχεδόν αφού εκδόθηκε. Ήταν την εποχή που το Ελληνικό έθνος ήταν στα σπάργανα και ο κόσμος το έφτυνε χωρίς να έχει ιδέα τι έλεγε, κάτι που δεν έχει αλλάξει πολύ μέχρι σήμερα, που ναι μεν υπάρχει μεταφρασμένο αλλά πολλοί μιλάνε για αυτό χωρίς να γνωρίζουν τι λέει και να μην θέλουν να το διαβάσουν καν. Είναι απαγορευμένο, αλλά όχι με την αυστηρή έννοια του όρου… μου θυμίζει την πλοκή του Fahrenheit 451: εκεί ο κόσμος οδηγήθηκε τελικά στην καύση των βιβλίων, γιατί κανείς δεν ενδιαφερόταν πια γι’αυτά και θεωρούνταν επικίνδυνα για την υιοθέτηση μιας «κοινής λογικής», και μιας κοινής blissful ignorance, όπως περίπου και στο Brave New World.

 2. Πραγματικά φοβερά ενδιαφέρον Post! Το να βλέπεις σε κάθε χρονική περίοδο και διαφορετική χώρα τι θεωρείται απαγορευμένο. Φυσικά μην ξεχνάμε ότι ανά περιόδους έχουν απαγορευτεί πολλά βιβλία και στην Ελλάδα. Του Μίμη Ανδρουλάκη και του Νίκου Καζαντζάκη από την εκκλησία. Και επί δικτατορίας Μεταξά και Παπαδόπουλου πολλά αρχαία έργα όπως Θουκυδίδης(Επιτάφιος), Σοφοκλής(Αντιγόνη), Πλάτωνας και Ξενοφώντας. Αλλά και ποιο σύγχρονών συγγραφέων.
  Για το Eleanor and Park δεν είχα ιδέα! Αυτοί οι Πουριτανοί «Αμερικάνοι» με ξεπερνούν…. Θυμάμαι πριν χρόνια, πάλι στην Αμερική όταν είχαν πρωτό κυκλοφορήσει τα Χάρι Πότερ πόσο λογοκρισία είχαν φάει και είχαν απαγορευτεί σε κάποιες πολιτείες από τις παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες.

  1. Αλήθεια, ήταν απαγορευμένα αρχαία έργα όπως αυτά που ανέφερες στην δικτατορία; Μου φαίνεται περίεργο! Ποιος να ήταν ο λόγος άραγε…

   1. Ναι αν το ψάξεις στο Internet θα βρεις σχετικά πράγματα. Είχα δει και παλιότερα ένα ντοκιμαντέρ στην Βουλή (αν δεν κανω λάθος) για αυτό το θέμα. Ο Θουκυδίδης εξυμνούσε στα έργα του την Δημοκρατία και ειδικά στον Επιτάφιο μιλούσε για ένα κράτος δικαίου, για το πολίτευμα και την αξιοκρατία. Η ας πούμε η Αντιγόνη είναι ένα έργο που στρέφεται κατά της Τυραννικής εξουσίας. Εδώ λογοκρίνονταν και απαγόρευαν το παραμικρό δεν μου κάνει καμιά εντύπωση ακόμη και για αυτά τα μεγάλα έργα….

  2. Καλά πρέπει να είχε γίνει πανικός με το Harry Potter τότε, είχα ακούσει ότι το παρουσιάζανε σαν σατανιστικό βιβλίο, ότι ήθελε να προάγει τη μαύρη μαγεία στα παιδιά και άλλα τέτοια. Πόσο τραγικοί…!

 3. To ότι απαγορεύτηκε το Eleanor and Park με εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όλα! Αν είναι δυνατόν! Δεν έχω διαβάσει πιο γλυκό εφηβικό βιβλίο… Και το Mockingbird φυσικά, που είναι τέλειο.. Και το The Perks of Being a Wallflower… που επίσης το λατρεύω!

  1. Το ξέρω! Πραγματικά ντρέπομαι για τους συγκεκριμένους librarians…. Διάβασες το Perks τελικά? Πως σου φάνηκε? Είναι από τα αγαπημένα μου! 🙂

   1. Έχω καιρό που το διάβασα… ξετρελάθηκα, πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ! Είδα και την ταινία στο καπάκι, δεν μου άρεσε και τόσο όσο το βιβλίο (συνηθισμένο φαινόμενο θα μου πεις). Το βιβλίο ήταν πραγματικά ξεχωριστό, με ρούφηξε μέσα! Σημείωνα κι όλα τα τραγούδια/βιβλία που ανέφερε μέσα στο βιβλίο για να τα ψάξω αργότερα.

 4. Η παράνοια της λογοκρισίας δεν έχει όρια, νομίζω ότι ακόμα κυνηγούν τον Ρούσντι για το «Σατανικοί Στίχοι»!

   1. Το έχω αρχίζει, αλλά δεν το έχω τελειώσει. Είναι όμορφο βιβλίο, κλασσικό παράδειγμα νομίζω της γραφής του Ρούσντι. Αν ποτέ θες να διαβάσεις κάτι από αυτόν θα σου πρότινα «Τα παιδιά του Μεσονυχτίου», είναι ονειρικό!

    1. Αααα αυτό το έχει η μαμά μου! Είναι στη βιβλιοθήκη μας μέσα, δεν του είχα ρίξει ποτέ δεύτερη ματιά, αλλά τώρα που το ανέφερες θα το πάρω στα χέρια μου 😉

     1. Είναι μεγάλο βιβλίο και σε κάποια μέρη του είναι μπερδεμένο, όμως στο συγγραφικό του σύνολο αξίζει!

 5. Ως λάτρης της ερωτικής λογοτεχνίας έχω ν’ αναφέρω μόνο αγαπημένα απαγορευμένα βιβλία: Τα άπαντα του Χένρι Μίλερ και του Ντε Σαντ να πάρεις μέχρι το «Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ» που είναι πολύ πιο «συμμαζεμένο», καταλαβαίνεις πόσο τυχεροί είμαστε σήμερα που μπορούμε να διαβάζουμε τέτοιου είδους βιβλία.

 6. Εξαιρετικά ενδιαφέρον post!Προφανώς και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν απαγορευμένα βιβλία.Δυστυχώς όμως το μυαλό κάποιων ανθρώπων φτάνει ως εκει.Τα σταφύλια της οργής είχα δοκίμασει να το διαβάσω αλλά δεν κατάφερα ποτέ να το τελειώσω.

 7. Η ανάρτησή σου έχει πολύ ενδιαφέρον! Λογοκρισία! Μια λέξη που αντηχεί στο μυαλό μου σαν ράπισμα! Απαγόρευση βιβλίων και ιδεών… Τι χειρότερο; Τα περισσότερα από αυτά είναι αριστουργήματα και καταλαβαίνεις με την απαγορευσή τους της απεραντοσύνη της ανθρώπινης ανοησίας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να βασιλέψει ο πλουραλισμός!
  Μπράβο και πάλι για την αναφορά σου σε αυτό το θέμα, Ελένη!

 8. Η ελευθερία του λόγου για μένα έχει ιδιαίτερη αξία. Έχω νιώσει πολλές φορές να φιμώνομαι και είναι και ένας από τους λόγους που έφτιαξα το μπλογκ μου! Χαίρομαι πολύ να διαβάζω για απαγόρευση βιβλίων και τέχνης γιατί νομίζω ότι μπορεί να μας αφυπνίσει. Πολλές φορές όταν δεν γνωρίζεις σε τι συνίσταται ένα δικαίωμά σου δεν αντιστέκεσαι στην παραβίασή του. Το to kill a mockingbird είναι στη λίστα με τα to read μου! 🙂

  1. Να το διαβάσεις, δεν θα το μετανιώσεις! Χαίρομαι που σ’άρεσε το θέμα και που ξεκίνησες δικό σου blog, έχω αρχίσει να το παρακολουθώ και μπορώ να πω ότι κάνεις εξαιρετική δουλειά, we’ll be in touch. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s