10 Επιπλέον λόγοι να διαβάσεις το Saga

Πριν από ένα χρόνο είχα διαβάσει τα πρώτα τεύχη του Saga και είχα πωρωθεί τόσο πολύ που έγραψα ένα post για τους 10 λόγους που πρέπει να το διαβάσετε. Δεκατέσσερις μήνες αργότερα και με κάμποσα καινούρια τεύχη μάζεψα άλλους 10 λόγους που αυτό το comic πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σας.

1. Το Saga ξεκίνησε το 2012, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο #36 τεύχος (6ος τόμος) και συνειδητοποίησα ότι η ιστορία μας είναι ακόμη στην αρχή. Αν ήταν τηλεοπτική σειρά, θα ήταν κάπου στην αρχή της δεύτερης σεζόν του. Ο ίδιος ο  Brian Κ. Vaughan είπε πως σκοπεύει το Saga να είναι η μεγαλύτερη ιστορία που έχει γράψει ως τώρα (συμπεριλαμβανόμενου και του Y-The Last Man και του Ex Machina), και πως αν τον αφήσουμε, θα την ολοκληρώσει στο πολύ μακρινό μέλλον.

Saga_23

2. Οι χαρακτήρες που εισάγονται κατά την διάρκεια των issues, εμφανίζονται ξανά αργότερα με πολύ αλλαγμένη δυναμική κι ενδιαφέρον. Δεν έχουν αφήσει κανένα arc ανεκμετάλλευτο.

Screen-Shot-2015-05-13-at-2.05.05-PM

3. Παρουσιάζει διαφορετικά τα δύο φύλα, την σεξουαλικότητα, την εθνικότητα, τον φυλετικό ρατσισμό και το αντίκτυπο του πολέμου. Μπορεί να είναι μία ιστορία φαντασίας, αλλά μιλά και παρουσιάζει κοινωνικά θέματα καλύτερα και από τα real life comics.

4. Ο Vaughan εξέδωσε το πρώτο τεύχος του Saga τη μέρα που γεννήθηκε η κόρη του. Και όχι τυχαία. Όλη η ιστορία βασίζεται στο γεγονός ότι έγινε πατέρας, ήθελε να μιλήσει για το τι σημαίνει να είσαι γονιός κρυφά μέσα σε μία επική ιστορία επιβίωσης.

15094425

5. Το Saga δεν ήταν πρωτότυπο για εκείνον μόνο από καλλιτεχνική άποψη, αλλά και από επαγγελματική. Ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκε με την Image Comics (οι προηγούμενες δουλειές του ήταν στη Vertigo και την DC) και ήταν η μόνη εκδοτική που του έδωσε πλήρη έλεγχο πάνω στο εγχείρημα του και την επιβεβαίωση ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει ποτέ να μετατρέψει το Saga σε ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Και τι έκανε; Απαίτησε το κάθε τεύχος να κοστίζει 2,99$ καθ’όλη τη διάρκεια που θα εκδίδεται, όσο γνωστό κι αν γίνει, και να μην περιέχει καθόλου διαφημίσεις (respect).

6. Για το σχέδιο σας μίλησα; Η Fiona Staples είναι υπέροχη. Ακόμη και τα γράμματα πάνω στο κάθε panel τα σχεδιάζει η ίδια.

7. Το comic δεν φοβάται να κάνει την αλλαγή. Κάπου στο πέμπτο τόμο έκανε ένα time-jump τεσσάρων χρόνων που ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω.

Saga_Vol_1_31_002

8. Έχει σκοτώσει βασικούς χαρακτήρες ανατρέποντας τη ροή των γεγονότων.

9. Είναι γλυκό, αιματηρό, βίαιο, ρομαντικό, αστείο, ελεύθερο και προκλητικό. Αγαπώ τα πάντα σε αυτό το comic.

saga-marko-alana-hazel

10. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, ας ρωτήσουμε τους ειδικούς. Το Saga έχει κερδίσει οχτώ Eisner Awards, ένα Hugo Award, έχει βραβευτεί από το Goodreads και η λίστα συνεχίζει…

Advertisements

One thought on “10 Επιπλέον λόγοι να διαβάσεις το Saga

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s