The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody

T.H.U.G life είχε γράψει στο μπράτσο του ο 2Pac φωνάζοντας «The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody», ένα statement για τον ρατσισμό και το κόσμο που δημιουργεί στα ghetto, τις ζωές που παίρνει και τη βία που δίνει. Χρειάστηκε το #BlackLivesMatter για να γραφτεί αυτό το βιβλίο, για να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αστυνομικοί σκοτώνουν μαύρους και για ποιο λόγο οι μαύροι σκοτώνονται μεταξύ τους.

Η Starr μπαίνει στο αμάξι του φίλου της μετά από ένα party για να την γυρίσει σπίτι, όταν τους σταματά ένας αστυνομικός για διευκρίνιση στοιχείων. Εκείνη κοκαλώνει και απαντά αμέσως. Βλέπεις όταν ήταν μικρή οι γονείς της είχαν κάνει μαζί της δυο πολύ σοβαρές συζητήσεις, η μία ήταν για το σεξ, η άλλη ήταν για τους αστυνομικούς: ‘απαντάς σε ότι σε ρωτάνε, δεν ειρωνεύεσαι, δεν κάνεις απότομες κινήσεις, να εύχεσαι όποιος είναι μαζί σου να μην κουβαλά πάνω του τίποτα’. Κανείς όμως δεν είχε κάνει αυτή τη συζήτηση με το φίλο της. Εκείνος θυμώνει που τους σταμάτησε χωρίς να έχουν πειράξει κανέναν. Ο αστυνομικός φοβάται για τη ζωή του με το ενδεχόμενο ότι εκείνος οπλοφορεί, τον βγάζει έξω και τον διατάζει να αφήσει τα χέρια του στο καπό ενώ γυρίζει στο περιπολικό να φωνάξει ενισχύσεις. Ο φίλος της Starr σηκώνεται να τη ρωτήσει αν είναι καλά και ο αστυνομικός τον πυροβολεί τέσσερις φορές στο στήθος. Πέφτει νεκρός στο πεζοδρόμιο.

Γιατί; Γιατί μπορεί να είχε όπλο πάνω του. Γιατί έμενε σε κακή γειτονιά, γιατί μπορεί να ανήκε σε κάποια συμμορία. Το βιβλίο δεν προσπαθεί να σου παρουσιάσει τους αστυνομικούς ως τέρατα (ο θείος της πρωταγωνίστριας μάλιστα είναι ο ίδιος αστυνομικός και προσπαθεί να βοηθήσει με όσα μέσα του δίνονται), η ιστορία του καταφέρνει να σου αποδείξει ωστόσο πως αν ήταν λευκό παιδί σε άλλη γειτονιά δεν θα ήταν νεκρό τώρα. Και από εκεί ξεκινούν όλα. Το ότι τον πυροβόλησε χωρίς να οπλοφορεί είναι κατάχρηση εξουσίας. Το ότι δεν καταδικάστηκε για φόνο είναι αυτονόητη δικαιοσύνη στις Η.Π.Α. .

Το βιβλίο ξεκινά με τη σκηνή που περιέγραψα πιο πάνω και στη πορεία εισέρχεται βαθιά στη μαύρη οικογένεια και στη μαύρη κοινότητα που δημιουργούν τα γκέτο. Σε καμία περίπτωση δεν σου ωραιοποιεί τη μαύρη φυλή, καταπιάνεται με τα ναρκωτικά, τη βία στις συμμορίες, τις σχέσεις μεταξύ των μαύρων και των γυναικών τους, όλα σημεία προβληματικά με ταυτότητα που τους δίνεται από το χρώμα. Η πρωταγωνίστρια μάλιστα έχει λευκό αγόρι, βιώνοντας η ίδια ρατσισμό από τους δικούς της. Ωστόσο δεν τους κατηγορεί, ψάχνει τρόπο να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν τα από πάνω. Γιατί τα παιδιά καταφεύγουν στο να πουλάνε ναρκωτικά, γιατί ένας καλός μαθητής στα γκέτο δεν θα πάρει την ίδια εκπαίδευση και δεν θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με κάποιον σε μία λευκή γειτονιά και γιατί μα γιατί είναι τόσο εύκολο να βρουν όπλα. Όλα αρχίζουν από τη διαφοροποίηση που συμβαίνει αλλά κανείς λευκός δεν θέλει να παραδεχτεί με ενοχή μήπως χαρακτηριστεί ρατσιστής. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να καταδικάζουμε τη δουλεία και στο να αναγνωρίζουμε ότι ρατσισμός δεν είναι μόνο αυτό.

Michael Brown, Tamir RiceFreddie Gray, αυτά και πολλά ακόμη είναι ονόματα μαύρων που έχουν πεθάνει από αστυνομικούς χωρίς να οπλοφορούν. Η ιστορία του Khalil που συζητιέται στο βιβλίο δεν είναι αληθινή, είναι  απόρροια του #BlackLivesMatter κινήματος, γεννήθηκε μέσα από πολύ θυμό και αγανάκτηση.

To τρομερό εξώφυλλο του βιβλίου και το σκίτσο από πάνω έχει σχεδιάσει η Debra Cartwright. Τώρα ας ακούσουμε λίγο 2Pac.

I see no changes, all I see is racist faces
Misplaced hate makes disgrace to races
We under, I wonder what it takes to make this
One better place, let’s erase the wasted
Take the evil out the people, they’ll be acting right
‘Cause both Black and White are smoking crack tonight
And the only time we chill is when we kill each other
It takes skill to be real, time to heal each other
And although it seems heaven-sent
We ain’t ready to see a black president
It ain’t a secret, don’t conceal the fact:
The penitentiary’s packed, and it’s filled with blacks
But some things will never change
Try to show another way, but you staying in the dope game
Now tell me, what’s a mother to do?
Being real don’t appeal to the brother in you
You gotta operate the easy way
«I made a G today,» but you made it in a sleazy way
Selling crack to the kids
«I gotta get paid!», well hey, but that’s the way it is

Advertisements

4 thoughts on “The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody

  1. Με στενοχωρεί όσο τίποτα που αντί ο κόσμος να προχωράει και να εξελίσσεται προς το καλύτερο, μοιάζει σαν να πηγαίνουμε προς τα πίσω με γρήγορο ρυθμό. Αντιλήψεις και διακρίσεις που θα έπρεπε να έχουν ξεχαστεί έως τώρα βρίσκουν συνεχώς νέους οπαδούς… Που τελειώνει άραγε αυτή η κατάσταση; 😦

  2. Το εχω πάρει, δυστυχως όχι με αυτο το εξώφυλλο και εχω σκασει 😦 Αφού σκεφτόμουν να μην το πάρω καν, αλλά ήταν πολύ φτηνότερο με το άλλο εξώφυλλο 😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s