Sex and Love Around the World

Το Sex and Love Around the World είναι ένα docuseries του CNN με παραγωγό την εταιρεία του Anthony Bourdain, Zero Point Zero, και παρουσιάστρια/συντελεστή την Christiane Amanpour, μια γυναίκα ορόσημο στο χώρο δημοσιογραφίας. Έχει καλύψει τις πολεμικές ζώνες των τελευταίων είκοσι χρόνων κι έγινε γνωστή όταν μετέδιδε από το Σαράγιεβο τη περίοδο του Βαλκανικού Πολέμου.

Εύλογα προκάλεσε σοκ όταν αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις αγάπης ανάμεσα στους ανθρώπους. Η ίδια πήρε την ιδέα όταν παρακολουθούσε τις ειδήσεις σχετικά με το πόλεμο στη Συρία και αναρωτήθηκε τι σχέσεις θα μπορούσαν να διατηρήσουν οι πρόσφυγες στις καινούριες χώρες, πως θα επιβίωναν οι γάμοι τους και κυρίως πως θα ενσωμάτωναν τα πιστεύω τους στις δυτικές κουλτούρες. Αποφάσισε λοιπόν να ταξιδέψει σε έξι μητροπόλεις του κόσμου (χωρίς να συμπεριλάβει καθόλου την Βόρεια και Νότια Αμερική) και να ερευνήσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι τρομερά ενδιαφέρον, ψυχαγωγικό, ίσως και σοκαριστικό.

Αυτό που εκτίμησα ήταν οι οπτικές γωνίες με τις οποίες καταπιάστηκαν, οι συνεντευξιαζόμενοι ήταν όλοι διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας και ηλικίας. Δεν στάθηκαν μόνο στους κατοίκους των πόλεων, αλλά μίλησαν και με τους μετανάστες, κάτι που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Τίποτα δεν ήταν προκλητικό, CNN είναι εξάλλου, αλλά ήταν όσο ψυχαγωγικό του άρμοζε ο συγκεκριμένος τίτλος. Πλέον μπορείτε να το δείτε στο Netflix.

Η σειρά αποτελείται από έξι επεισόδια. Και φυσικά ξεκινάμε με το πιο περίεργο λαό της υφηλίου:

  1. Τόκιο, Ιαπωνία.

Ένα επεισόδιο επικεντρωμένο στις ανάγκες των γυναικών. Εξερεύνησε το γιατί οι Ιάπωνες δεν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές (ακόμη και στους γάμους τους), πως αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τη στέρηση αυτή (η απάντηση είναι με πορνογραφικά manga στα οποία πρωταγωνιστούν αποκλειστικά gay άντρες ώστε οι γυναίκες να μη νιώθουν το επίκεντρο του πόθου ακόμη και στη φαντασία τους…!) και επισκέφτηκε όλα αυτά τα ιδιαίτερα sex clubs για τα οποία φημίζεται το Τόκιο. Μου έκανε εντύπωση το πόσο συντηρητική είναι η συγκεκριμένη χώρα, περίμενα να είναι η λαμπρή εξαίρεση της Ασίας.

2. Νέο Δελχί, Ινδία.

Σ’ένα μέρος που σφύζει από προκαταλήψεις εξερεύνησαν το κατά πόσο είναι δυνατόν να έχουν σχέσεις οι νέοι πριν το γάμο, πως εξελίσσονται οι γάμοι από συνοικέσιο και πως χωρίς, έδειξαν μια γυναικεία λέσχη μοτοσυκλετών στο κέντρο της Ινδίας που με άφησε άφωνη και τέλος επικεντρώθηκαν στο πόσο έχουν αλλάξει τα social media -συγκεκριμένα το tinder- τη συγκεκριμένη κοινωνία.

3. Βηρυτός, Λίβανος

Οι διακρίσεις που υπάρχουν ακόμη προς τις γυναίκες, όχι μόνο στο κοινωνικό πλαίσιο αλλά και στο νομικό. Η εγχείρηση «επιδιόρθωσης» του παρθενικού υμένα που γίνεται για να μπορούν οι γυναίκες να ξανά παντρεύονται και αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο απ’όλα: το gay στοιχείο που έχει αρχίσει να μη φοβάται. Οργάνωσαν το πρώτο gay pride με αρκετή στήριξη και βγήκαν στο προσκήνιο άνθρωποι να δώσουν συνεντεύξεις και να μιλήσουν για το τι έχουν βιώσει οι ίδιοι.

4. Βερολίνο, Γερμανία.

Ίσως το πιο ολοκληρωμένο επεισόδιο απ’όλες τις απόψεις. Τα περίεργα kinky studios, οι λέσχες γυμνιστών, η «φεμινιστική πορνογραφία», οι γάμοι μεταξύ Σύριων προσφύγων και Γερμανών πολιτών και το πως προσαρμόζονται οι μετανάστες στη συγκεκριμένη κοινωνία και πόσο πιο απελευθερωμένοι νιώθουν.

5. Άκκρα, Γκάνα.

Το αγαπημένο μου επεισόδιο. Το πως ο χριστιανισμός έχει διεισδύσει στις ανθρώπινες σχέσεις, πως οι άντρες μπορούν να είναι παντρεμένοι και ταυτόχρονα να συντηρούν πολλές σχέσεις -η ιεραρχία που υπάρχει στο κομμάτι αυτό- και τέλος μια συνέντευξη με τη φανταστική Azizaa και τη σεξουαλική απελευθέρωση που πάει να φέρει προσκαλώντας τους Αφρικανούς να πάνε πίσω στις μυστικιστικές ρίζες τους. (Ίσως να την ξέρετε από το κομμάτι Voodoo Pussy.)

6. Σανγκάη, Κίνα.

Το πως ο καταναλωτισμός έχει εισβάλει στη χώρα, οι λουσάτοι γάμοι, ο έλεγχος των γονιών στα παιδιά και στις επιλογές των συντρόφων τους (υπάρχει actual «λαϊκή» που ανταλλάσσουν βιογραφικά των παιδιών τους για να τους βρουν γαμπρούς/νύφες), ο συντηρητισμός που αφήνει ενήλικες ανθρώπους να μην γνωρίζουν τίποτα σχετικά με το σεξ και πολλά ακόμη.

Είναι έξι φοβερά επεισόδια, αν έπρεπε να τα βάλω σε σειρά θα ήταν η εξής: Berlin, Accra, Tokyo, Beirut, New Delhi και Shanghai. Και σίγουρα ετοιμάζουν δεύτερη σεζόν με κάποια μέρη ακόμη. Μπορείτε να απολαύσετε την Christiane Amanpour να μιλά για τη σειρά της εδώ.

Advertisements

3 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s