12 Μήνες – 12 Ya Novels

*(Στα πλαίσια της σειράς που γράφω στο Savoir Ville, «12 Μήνες – 12 Βιβλία». Διάβασε αν θες για:
12 Graphic Novels / 12 Dystopian Novels12 Αγαπημένα Βιβλία / 12 Βιβλία για τις Γυναίκες.)

Τα young adlut μυθιστορήματα με ρούφηξαν στον κόσμο των βιβλίων, με κράτησαν αιχμάλωτη και μ’έκαναν να θέλω να διαβάζω συνεχώς. Μπορεί τώρα πια να νιώθω λίγο μεγάλη για εφηβική λογοτεχνία, ψάχνοντας κάτι καινούριο και πιο βαθύ να ταυτιστώ, αλλά δεν παύει να αναγνωρίζω την αξία τους και να θεωρώ πως η κυκλοφορία τους άλλαξε το πως αντιμετωπίζουμε τη λογοτεχνία σήμερα. Οτιδήποτε κάνει τον κόσμο να του αρέσει το διάβασμα, εμένα θα με βρίσκει πάντα σύμφωνη. Παρακάτω σου διάλεξα όλα εκείνα τα βιβλία που ανήκουν στο είδος και τα θεωρώ φοβερά καλογραμμένα, όλα εκείνα που έχουν ασκήσει πρωτοφανή επιρροή πάνω μου.

Ιανουάριος

4327066

The Perks of Being a Wallflower. Μία ιστορία ενηλικίωσης σε μορφή επιστολών, γραμμένες για έναν αόρατο φίλο, του οποίου τη θέση παίρνεις εσύ. Καλογραμμένο, εύστοχο, σπαρακτικό. (*Στα ελληνικά θα το βρεις με τίτλο, «Τα Πλεονεκτήματα του Να Είσαι στο Περιθώριο».)

Φεβρουάριος

15745753

Eleanor and Park. Δύο παιδιά, μια ιστορία, ένα ανοιχτό τέλος. Η Rainbow Rowell έχει δεχτεί μεγάλο κύμα κριτικής για το συγκεκριμένο βιβλίο, μέχρι και που το απαγόρευσαν στις βιβλιοθήκες κάποιων πολιτειών της Αμερικής. Είναι σκληρό και ταυτόχρονα απίστευτα αθώο, φοβερά απλό στη γραφή του, αλλά δυνατό στην αφήγηση του. (*Ο ελληνικός τίτλος: «Δύο Λέξεις Μόνο».)

Μάρτιος

248704

It’s Kind of a Funny Story. Ο συγγραφέας Ned Vizzini έπασχε από κατάθλιψη και έκανε οικειοθελή εισαγωγή σε μία ψυχιατρική κλινική, όπου πέρασε πέντε μέρες ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν χάσει κάθε επαφή με τη πραγματικότητα (ή έτσι θέλουμε να νομίζουμε). Βγαίνοντας έγραψε την εμπειρία του σε ένα εφηβικό μυθιστόρημα, με έναν συμπαθέστατο πρωταγωνιστή, ο οποίος καταρρίπτει κάθε προκατάληψη που έχεις για τους ψυχικά ασθενείς. Ενδιαφέρον, παραδόξως αστείο και ευχάριστο.

Απρίλιος

17453983

Anna and the French Kiss. Μία ρομαντική, γλυκιά, πανέμορφη ιστορία στο πιο γραφικό μέρος της Ευρώπης, το Παρίσι.

Μάιος 

13477676

Forgive Me, Leonard Peakock. Το bullying, οι άνθρωποι και τα όρια που σε μετατρέπουν από έφηβο σε τέρας. Με πολύ πρωτότυπη γραφή ο Matthew Quick γράφει ένα βιβλίο για το τι σημαίνει να είσαι παρείσακτος και που θα φτάσεις για να δικαιωθείς. Πολύ όμορφη, αν και βαθιά μελαγχολική ιστορία.

Ιούνιος

5821978

The Summer I Turned Pretty. Δύο οικογένειες, τρία καλοκαίρια, μία ιστορία. Είναι κάτι παραπάνω από ένα ρομαντικό ya, είναι μία καταγραφή σχέσεων, από τις πιο οικείες μέχρι τις πιο αδιόρθωτες. (*Θα το βρεις ως η τριλογία «Το καλοκαίρι που Ξύπνησα όμορφη».)

Ιούλιος

18140047

Love Letters to the Dead. Θυμίζει το Perks of Being a Wallflower, αλλά αυτή τη φορά σου γράφει μια κοπέλα. Και διαβάζοντας την θυμάσαι το τι σημαίνει να είσαι έφηβος και χαμένος σε έναν κόσμο από αναμνήσεις και είδωλα. Επιστολές σε ανθρώπους που έχουν φύγει, αλλά όλοι αισθανόμαστε ακόμη κοντά τους, γράφει στον Kurt Cobain, την Amy Winehouse και πολλούς ακόμη…

Αύγουστος

11178225

Out of the Easy. Από την αγαπημένη μου Ruta Sepetys, μια ιστορία για τη Νέα Ορλεάνη του ’50, από μία κοπέλα που απελπισμένα προσπαθεί να ξεφύγει από τη ζωή που της χαρίστηκε.

Σεπτέμβριος

22910900

The Rest of Us Just Live Here. Το καινούριο βιβλίο του φοβερού Patrick Ness, μία ιστορία για όλους εκείνους που μένουν πίσω και δεν είναι «οι εκλεκτοί» που θα σώσουν την ανθρωπότητα. Ένα διαφορετικό ya από αυτά που έχεις συνηθίσει να βλέπεις.

Οκτώβριος

17675462

The Raven Boys. Το μοναδικό βιβλίο φαντασίας που συμπεριέλαβα σε αυτή τη λίστα. Ένα σκοτεινό μυθιστόρημα μαγείας, με πρωταγωνιστές τα πιο παράξενα αγόρια της Ακαδημίας και την Blue, την κοπέλα που μπορεί να «δει» το μέλλον τους. Η λυρική γραφή της Maggie Stiefvater μετατρέπει την ιστορία σε’ένα σκοτεινό έργο τέχνης!

Νοέμβριος

11870085

The Fault In Our Stars. Αποκλείεται να μην έχεις ακούσει τον John Green! To βιβλίο του οποίου πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, μιλώντας για δύο παιδιά που έχουν καρκίνο και προσπαθούν να ζήσουν με το λίγο που τους δίνεται. Η ταινία πήρε τεράστιες διαστάσεις και δικαίως ήταν από τις καλύτερες της περσινής χρονιάς. (*Έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τίτλο «Λάθος Αστέρι».)

Δεκέμβριος

14866

19 Minutes. Για το τέλος σου κράτησα ένα (τεράστιο) βιβλίο που είχα διαβάσει πριν χρόνια. Μέσα σε 700 σελίδες η Jodi Picoult καταφέρνει να σου δώσει ένα πορτρέτο ενός αγοριού που υπέφερε από bullying και έφτασε στο σημείο να φέρει όπλο στο σχολείο και να πατήσει την σκανδάλη. Μία δικαστική σκηνή και αρκετά συνεχόμενα flashbacks ζωγραφίζουν μία ιστορία που υπό άλλες συνθήκες θα σε εξαγρίωνε. (*Έχει καταργηθεί η έκδοση στα ελληνικά, αλλά ίσως το βρεις σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο με τίτλο «19 Λεπτά».)

9 Comments

  1. 4 απο αυτα εχω διαβασει με κορυφαιο το The raven boys,απλα αγαπω ολη την σειρα ενω α)δεν με αρεσουν ιδιαιτερα τα YA βιβλια και β)δεν μου αρεσει ιδιαιτερα η φαντασια ΑΛΛΑ αυτο βιβλιο ειναι απλα υπεροχο!!

    1. Είχε μεταφραστεί με το εξώφυλλο της ταινίας, νομίζω από τις εκδόσεις Μίνωας, αλλά δεν γνωρίζω πόσα αντίτυπα έχουν μείνει να σου πω την αλήθεια…

        1. Παίζει να έχει εξαντληθεί, γτ το έψαχνα κι εγώ να σου στείλω link και δεν το βρήκα.. Πάντως σίγουρα υπάρχει, το είχα πάρει δώρο σε μία φίλη μου 😉

  2. Πρέπει να είμαι ο μόνος άνθρωπος που δεν έχει διαβάσει ή δει τουλάχιστον την ταινία από το The Fault In Our Stars. Πωπω το 19 Λεπτά έχει πολλά χρόνια που το έχω διαβάσει…. Αγαπημένο βιβλίο! Μέσα στις επόμενες αγορές μου πρέπει να έχω σίγουρα το Out of the Easy! Τέλος έχω στα χέρια μου επιτέλους το The Rest of Us Just Live Here και είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη, ελπίζω να είναι τόσο καλό όσο τα προηγούμενα βιβλία του. Εσύ το έχεις διαβάσει?

    1. ΩΩωω το έχεις? Τυχερή!! Το έχω παραγγείλει και δεν μου έχει έρθει ακόμη 😦 Να μου πεις πως είναι^^ Το TFIOS παρά το hype που έχει πάρει, αξίζει, έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του John Green και είναι το μόνο που μ’άρεσε. Οπότε ευκαιρήσεις, δες τη ταινία, είναι ακριβώς το ίδιο 😉

Σχολιάστε