12 Μήνες – 12 Κλασσικά Μυθιστορήματα (part. 1)

*(Στα πλαίσια της σειράς που γράφω «12 Μήνες – 12 Βιβλία». Διάβασε αν θες για: 12 Ya Novels/
12 Graphic Novels / 12 Dystopian Novels12 Αγαπημένα Βιβλία / 12 Βιβλία για τις Γυναίκες.)

6a00d83451584369e200e54f5a26ff8833-800wi

“I have not the pleasure of understanding you.”

Pride and Prejudice. Αν διαβάσεις ένα μόνο μυθιστόρημα από τη Jane Austen, ας είναι αυτό. Ποτέ δεν την συνέκρινα με τις Bronteë, δεν τις φτάνει, αλλά κάνει κάτι άλλο. Με πολύ ευχάριστο και -προς έκπληξη μου- αστείο τρόπο παρουσιάζει όλα όσα πήγαιναν λάθος στη κοινωνία της τότε. Το κάνει διακριτικά, αλλά εύστοχα. Σκέψου την σαν μία φίλη σου, που κάθεται πολύ ήσυχη στη γωνία του πάρτυ και δε μιλά σε κανέναν, ταυτόχρονα όμως παρακολουθεί και καταλαβαίνει οτιδήποτε συμβαίνει γύρω της. Είναι η η φίλη που θα τρέξεις για να μάθεις όλα όσα έχασες σε εκείνο το πάρτυ. Αυτή είναι η Austen. (Μπορείς να το διαβάσεις online εδώ ή να το βρεις μεταφρασμένο στα ελληνικά από αρκετές κλασσικές εκδόσεις με τίτλο «Περηφάνια και Προκατάληψη».) 

9780141190266

“You are the only young man that I know of who ignores the fact that the future becomes the present, the present the past, and the past turns into everlasting regret if you don’t plan for it.”

The Glass Menagerie. Αν δεν διαβάζεις θεατρικά έργα και γενικά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις με τον χώρο, ο Tennessee Williams είναι η απάντηση. Έχω διαβάσει αρκετά δικά του έργα και με διαφορά το καλύτερο είναι «Ο Γυάλινος Κόσμος». Βαθιά θλιβερό, σε κάνει να αναρωτιέσαι για την κοινωνία και τους ανθρώπους γύρω σου, μέσα από πολύ μικρά και ξεχωριστά παραδείγματα. Είναι μονάχα 80 σελίδες, αποτελείται από τέσσερις σκηνές και σε λιγότερο από μία ώρα θα το έχεις τελειώσει. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι είναι αυτοβιογραφικό, θα πονέσεις λίγο παραπάνω. (Μπορείς να το βρεις σε pdf εδώ.)

3dbcaf22626745.563167938c514

“The white man is very clever. He came quietly and peaceably with his religion. We were amused at his foolishness and allowed him to stay. Now he has won our brothers, and our clan can no longer act like one. He has put a knife on the things that held us together and we have fallen apart.”

Things Fall Apart. Ότι αναρωτήθηκες ή θέλησες να μάθεις ποτέ για την Αφρική. Από που ξεκίνησε η παράνοια και γιατί ίσως δε σταματήσει ποτέ.

795387

“Everybody has choices, Mother. The poorest girl alive may not be able to choose between being Queen of England or Principal of Newnham; but she can choose between rag-picking and flower-selling.»

Mrs Warren’s Profession. Ο αγαπημένος μου φεμινιστής παππούλης, Bernard Shaw, τον οποίο θα έχεις ακούσει πολλές φορές να αναφέρει η Dunham, έγραψε το 1893 παρακαλώ, ένα θεατρικό έργο με πρωταγωνίστρια μία ιερόδουλη, η οποία ξεσκέπασε όλη την υποκρισία της βικτωριανής κοινωνίας. Περιττό να πω ότι απαγορεύτηκε από την πρώτη κιόλας παράσταση του. Διαβάζεται απίστευτα εύκολα κι ευχάριστα και σε κάνει να θες να του βγάλεις το καπέλο. (Θα το βρεις σε μορφή epub εδώ και στα ελληνικά μπορείς να το ψάξεις με τον τίτλο «Το Επάγγελμα της Κυρίας Γουώρρεν».)

b2b303e5687d4927ca31251928c6ff7a

“Be with me always – take any form – drive me mad! only do not leave me in this abyss, where I cannot find you!

Wuthering Heights. Δεν είναι απλά μια ιστορία αγάπης. Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» είναι η πιο σκοτεινή και μελαγχολική ιστορία αγάπης που γράφτηκε ποτέ για την απάτητη εξοχή της Αγγλίας. (Στα αγγλικά μπορείς να το διαβάσεις εδώ.)

db390bb21ae85334f88682d5c9d538d9

“You call yourself a free spirit, a «wild thing,» and you’re terrified somebody’s gonna stick you in a cage. Well baby, you’re already in that cage. You built it yourself. And it’s not bounded in the west by Tulip, Texas, or in the east by Somali-land. It’s wherever you go. Because no matter where you run, you just end up running into yourself.”

Breakfast at Tiffany’s. Νομίζω ότι έχει επάξια μια θέση στην ποπ κουλτούρα της αμερικάνικης λογοτεχνίας. Βιβλίο και ταινία σύμβολα για την εποχή τους. Είναι πολύ μικρό (μόλις 80 σελίδες) και αρκετά γλυκό. Σίγουρα δεν θα αλλάξει τη κοσμοθεωρία σου, αλλά θα σου δώσει μία γεύση από τη Νέα Υόρκη του ’60.

 

To Be Continued….

11 Comments

  1. Βάλε και κάνα Ρώσο/Γερμανό/Γάλλο μέσα ρε! Μην μου τους σνομπάρεις! Έχουν κι αυτοί ψυχή! 😝
    Ανυπομονώ για το part 2! 😊

    1. Χαχαχα, βασικά σκόπευα να βάλω disclosure στο δεύτερο part ότι είναι όλα ως επί το πλείστον από αγγλική/αμερικάνικη λογοτεχνία γιατί αυτά έχω διαβάσει και μπορώ με σιγουριά να τα προτείνω 😉

          1. Α,εγω ετσι οπως το διαβασα στο κινητο νομιζα πως ηταν ενα σχεδιογραμμα για τα βιβλια που σκοπευεις να διαβασεις μεσα στο 2016,ενα κλασσικο καθε μηνα.

    1. Σ’ευχαριστώ! Το δεύτερο part έχει και πιο σύγχρονα βιβλία και περισσότερο θέατρο. Σε τρεις μερούλες θα το έχω ανεβάσει. 🙂

  2. Διάβασα λίγο από το λινκ που έχεις βάλει για το Mrs Warren’s Profession. Και αν και δε το περίμενα στ’αλήθεια κυλάει εύκολα ειδικά για κλασσικό και έχει ενδιαφέρον. Μάλλον θα το αγοράσω και σε έντυπη μορφή.
    Το Breakfast at Tiffany’s όλο λέω θα το διαβάσω και όλο το παραμελώ. Πρέπει να το κάνω κάποια στιγμή επιτέλους…! Περιμένουμε Part 2…

Σχολιάστε