Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Aristotle-and-Dante

“Why do we smile? Why do we laugh? Why do we feel alone? Why are we sad and confused? Why do we read poetry? Why do we cry when we see a painting? Why is there a riot in the heart when we love? Why do we feel shame? What is that thing in the pit of your stomach called desire?”

Μια πολύ γλυκιά και μελαγχολική ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού που ψάχνει τη θέση του στο κόσμο, σε έναν κόσμο που κανείς δε φαίνεται να μπορεί να εξηγήσει. Ο Ari μεγάλωσε σε μία παραδοσιακή Μεξικανική οικογένεια, που τον λάτρευε αλλά κρατούσε μυστικά. Όχι μεγάλα, δραματικά μυστικά, αλλά τα μικρά οικογενειακά, εκείνα που επιλέγουν οι γονείς να μην μοιράζονται με τα παιδιά προστατεύοντας τα. Ο Dante μεγάλωσε σε μία οικογένεια που κατάφερε να ξεφύγει από τη στερεοτυπικά δύσκολη οικονομική θέση της Μεξικανικής εθνικότητας της, με γονείς καθηγητές που τον αγαπούσαν και ήξεραν να του το δείχνουν. Δύο αγόρια που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά, γίνονται φίλοι και ψάχνουν μαζί να βγάλουν νόημα από τις ζωές τους και τους ανθρώπους τριγύρω.

“I got to thinking that poems were like people. Some people you got right off the bat. Some people you just didn’t get–and never would get.”

Το βιβλίο του Saenz ξεκινά πολύ ήσυχα με ζωντανούς διαλόγους που κυριαρχούν σε όλη την αφήγηση. Επικεντρώνεται στην οικογένεια και στους ανθρώπους της, κάτι που βρίσκω υπέροχο, καθώς δεν το συναντώ συχνά στη ya λογοτεχνία. Στην πορεία γίνεται πιο σημαντικό και ξεφεύγει από τον πρωταγωνιστή, είναι σαν να ανοίγει ο κόσμος του, σαν να ωριμάζει και να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει γύρω του, και μαζί με αυτόν ζούμε κι εμείς την αλλαγή. Σκεφτόμαστε και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει στην πόλη, τη χώρα, το σύμπαν ολόκληρο.

 “Maybe we just lived between hurting and healing.”

Είναι μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο αγόρια, όχι μιας εύκολης αγάπης, αλλά μιας αγάπης που βγάζει νόημα. Μια ιστορία ταυτότητας, για το τι σημαίνει να ανήκεις και να μην ανήκεις στις ρίζες σου, στο ίδιο σου το σώμα, στην ίδια σου τη γλώσσα. Μια ιστορία οικογένειας, για την αγάπη που νιώθεις αλλά και την απελπισία του να δέχεσαι ότι και οι γονείς κάνουν λάθη. Μεγάλα λάθη ίσως. Είναι μια πανέμορφη ιστορία για έφηβους, αλλά και για μεγάλους.

d0d8d14c1f91d33a3a35529abd73a75b
Ο Ari και ο Dante

8 Comments

Σχολιάστε